• ΔΙΚΤΥΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

 • Επισκέψεις …

  wordpress stats plugin
 • Δημοφιλή άρθρα

 • Βαθμολογίες θαλασσών

 • Πώς αναγνωρίζουμε τις καθαρές θάλασσες;

 • Η σωτηρία της ψυχής

 • Τέτοια ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ;

 • eortologio www.com2.gr
 • ΔΩΡΟ ΘΕΟΥ!

 • Χωματερές (;) στο Λαγονήσι !

 • Μήπως, φταίμε κι εμείς;

 • Νερό: Τι πιο πολύτιμο;

 • H ΙP σας είναι:

 • Κατηγορίες άρθρων

 • Αποφοίτηση μαθητών 3ης τάξης Γυμνασίου Λαγονησίου (2011)

 • Δήμος Σαρωνικού και φοροδιαφυγή!

 • Άγιος Πέτρος.

  ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΕΤΡΟ;

 • Παναγία Μεσοσπορίτισσα

 • Εδώ καταχωρούμε τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες

 • Υπογράφουμε για την άρση της ασυλίας των βουλευτών.

 • Δωρεάν τραγούδια!

 • ΟΧΙ στο ΤΣΙΡΚΟ!

  Μην πληρώνετε για να διασκεδάσετε με το βασανισμό και την κακομεταχείριση των ζώων.

 • Εφημερίδες

 • Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για κάθε νέα ανάρτηση και πατήστε ΑΠΟΣΤΟΛΗ.

Δημόσια υγεία και έλεγχοι στο νερό. Μια εκνευριστική εμπειρία στο Δήμο…

Να τη βράσω τέτοια «εμπειρία» & «γνώση»…

Φίλες και Φίλοι, κάτοικοι του νέου Δήμου Σαρωνικού.

Η επιστολή μου αυτή σκοπό έχει να ενημερώσει για το επίπεδο και την ποιότητα γνώσης, εμπειρίας και ανταπόκρισης, που διαφημίζεται ότι έχουν οι παλαιοί και άρα, έμπειροι δημοτικοί άρχοντες. Ή τουλάχιστον, κάποιοι από αυτούς.

Κατοικώ στο Λαγονήσι από το 2004 και πέρσι (2009) την άνοιξη  σκέφθηκα να προμηθευτώ ένα φίλτρο νερού.  Οι πιο σοβαρές εταιρείες εμπορίας φίλτρων μού ζήτησαν ανάλυση της ποιότητας του νερού, που θα έπρεπε να προμηθευτώ –όπως μου είπαν- από το φορέα που διαχειρίζεται το πόσιμο νερό στην περιοχή μου. Στην περίπτωσή μου, ο Δήμος Καλυβίων, ο οποίος προμηθεύεται νερό από την ΕΥΔΑΠ και το διανέμει με δικό του δίκτυο στους καταναλωτές. Επικοινώνησα με το αρμόδιο στέλεχος του Δήμου Καλυβίων, το οποίο με πληροφόρησε ότι δε γίνονται έλεγχοι στο νερό (παρά μόνο καθάρισμα των δεξαμενών) και ότι πρώτη φορά άκουγε κάτι τέτοιο.

Παρένθεση. Λόγω χαρακτήρα, με ό,τι κι αν ασχοληθώ, αφιερώνω χρόνο και προσπάθεια για να το γνωρίσω όσο το δυνατόν πληρέστερα. Τέλος παρένθεσης.

Μέσα σε λίγο διάστημα συγκέντρωσα όλη τη σχετική νομοθεσία και διαπίστωσα πράγματι ότι δίκιο είχαν οι έμποροι φίλτρων και όχι το αρμόδιο στέλεχος του Δήμου!

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, ότι αν το πόσιμο νερό δεν είναι καθαρό, προκαλεί από μικροπροβλήματα, μέχρι και σοβαρές παρενέργειες. Για το λόγο αυτό και με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας, η Πολιτεία υποχρεώνει εκείνον ο οποίος διαχειρίζεται το νερό, (στην περίπτωσή μου, το Δήμο Καλυβίων),  να το ελέγχει προληπτικά, σε τακτική βάση κι ακόμα, να λαμβάνει συνεχώς όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα και η ασφάλειά του. Μάλιστα, ο Νόμος είναι τόσο αναλυτικός, που καθορίζει, ανάλογα με τη συνολική ετήσια κατανάλωση νερού, κάθε πότε πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι, πόσα δείγματα να λαμβάνονται, ποιοι παράμετροι να ελέγχονται, ποια είναι τα αποδεκτά όρια, κτλ.

Αφού λοιπόν ενημερώθηκα, αποφάσισα να απευθυνθώ και εγγράφως στο Δήμο, με την επιστολή μου  (βλέπε Έγγραφο Νο 1).

Στις 8/9/2009, ύστερα από σχεδόν δύο μήνες και μετά από επανειλημμένες μου υπενθυμίσεις, ειδοποιήθηκα τηλεφωνικά και πήγα και παρέλαβα την απάντηση του Δημάρχου.

Φανταστείτε την έκπληξη και την οργή μου όταν διάβασα την απάντηση   (Έγγραφο Νο 2).

Πώς να μη θυμώσω, διαβάζοντας την απάντηση του Δημάρχου;

Πώς να μη θυμώσω με ένα Δήμαρχο τόσο «ευαισθητοποιημένο» σε θέματα περιβάλλοντος, που έδειχνε να αγνοεί τα ουσιώδη!

Περίμενα άλλη αντιμετώπιση από έναν «έμπειρο» Δήμαρχο. Από ένα Δήμαρχο με 20ετή θητεία. Περίμενα να είναι ενημερωμένος και να γνωρίζει τη νομοθεσία για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Ακόμα κι αν δεν τη γνώριζε ο ίδιος, θα έπρεπε να τη γνώριζε το αρμόδιο στέλεχος και ο αντίστοιχος Αντιδήμαρχος και να τον είχαν ενημερώσει. Περίμενα, ο πρώτος πολίτης του Δήμου, να έχει την ευαισθησία και να μεριμνά για το πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία των δημοτών του. Να λαμβάνει δηλαδή, όχι μόνο τα μέτρα εκείνα που του επιβάλλει ο Νόμος, αλλά ακόμη περισσότερα. Τι αξίζει άραγε περισσότερο από την υγεία;

Στην απάντησή του λοιπόν, ισχυρίζεται ότι (σύμφωνα – δήθεν -με το Νόμο!), υπεύθυνη για τους ελέγχους είναι η ΕΥΔΑΠ! Και μόνο αυτός, ο πέρα για πέρα αναληθής ισχυρισμός, δείχνει είτε άγνοια της Νομοθεσίας [παρεμπιπτόντως,  στην επιστολή μου είχα αναφέρει και το σχετικό ΦΕΚ, όπου είχε δημοσιευθεί],  είτε, ακόμα χειρότερα, αδιαφορία για τη δημόσια υγεία!

Πώς να μη θυμώσω, με ένα Δήμαρχο που συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο και που στην ουσία με την απάντησή του δείχνει να  εμπαίζει ένα δημότη, τόσο απροκάλυπτα;

Παρ’ όλο που γνώριζα την απάντηση, απευθύνθηκα και στην ΕΥΔΑΠ  (Έγγραφο Νο3). Στην απάντησή τους (Έγγραφο Νο4), ρητά αναφέρεται ότι υπεύθυνος, βάσει Νόμου, για θέματα ποιότητας του νερού είναι ο Δήμος, στον οποίο καταβάλλουμε τα τέλη ύδρευσης.

Στο μεταξύ,  επικοινώνησα επανειλημμένως με τους Επόπτες Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής, ενημέρωσα την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, καθώς και τους αρμόδιους στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής. Οι Επόπτες Υγείας, όπως πληροφορήθηκα, είχαν προβεί σε σχετικές συστάσεις προς το Δήμο μας, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τέλος, ενημέρωσα εγγράφως και το Συνήγορο του Πολίτη.

Μετά από όλες αυτές τις ενέργειες και ενώ ο χρόνος κυλούσε, με δική μου πρωτοβουλία συναντήθηκα με το Δήμαρχο, σε μια τελευταία προσπάθεια για συμμόρφωση με τα όσα ορίζει ο Νόμος.

Τελικά, ύστερα από προσπάθειες μηνών και αφού έγινε κατανοητό από το Δήμαρχο ότι δεν επρόκειτο να υποχωρήσω, επιτέλους πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά  στην ιστορία του Δήμου Καλυβίων, έλεγχοι ποιότητας του πόσιμου νερού από το Δήμο, στις 23/10/2009.

Βέβαια, απόδειξη ενισχυτική της προχειρότητας, της ανευθυνότητας και της ουσιαστικής αδιαφορίας της Δημοτικής Αρχής, είναι ότι οι έλεγχοι ανατέθηκαν και έγιναν σε εργαστήριο μη διαπιστευμένο (τότε), παρ’ όλο που ο Νόμος ρητά ορίζει ότι το εργαστήριο που διενεργεί τις αναλύσεις, πρέπει να είναι διαπιστευμένο από το  ΕΣΥΔ.

Αυτή η απογοητευτική εμπειρία μου με εκνεύρισε τόσο πολύ, που με οδήγησε στην απόφαση να εμπλακώ με τα κοινά και να προσφέρω στα δημοτικά πράγματα, μια και έχω το χρόνο, την επαγγελματική εμπειρία και τη διάθεση.

Ίσως να σας κούρασα, αλλά θεώρησα υποχρέωσή μου να σας ενημερώσω, επειδή τώρα προεκλογικά, κυκλοφορεί πολύ έντονα το επιχείρημα: «Ψηφίστε έμπειρους με γνώση στα αυτοδιοικητικά και όχι νέους χωρίς εμπειρία».

Μα για ποια γνώση και εμπειρία; Σαν αυτή του συγκεκριμένου Δημάρχου;

Να μου λείπει τέτοια γνώση και εμπειρία. Καλύτερα νέοι και άξιοι άνθρωποι, ανεξάρτητοι, καταρτισμένοι επιστήμονες, ακόμα και άσχετοι με τα αυτοδιοικητικά, αλλά με διάθεση να προσφέρουν ουσιαστικό έργο, με σοβαρότητα & οργάνωση, με φρέσκιες ιδέες, με φαντασία για καινοτομίες και όρεξη για δουλειά.

Στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, ολόκληρη η αλληλογραφία με όλους τους εμπλεκομένους.

Χρήστος  Λούλας

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Καλυβίων

blog: christosloulas.wordpress.com, polisonline.wordpress.com

κιν: 6946-268384             e-mail: chloulas@yahoo.gr


Advertisements

Ένα Σχόλιο

 1. […] Δημόσια υγεία και έλεγχοι στο νερό. Μια εκνευριστική εμπειρία στο Δήμο… […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: